19 Eylül 2014 Cuma

Köyün Vahşi Bitkileri

Deve Dikeni

Aslında yabani demem lazım fakat birazdan bahsedeceğim bu bitkiler bildiğiniz vahşi, hatta yırtıcı da denebilir. Her ikisi de bamya ile ısırgana rahmet okutacak özelliklere sahip.

Doğal ortamda canınızın yanmaması için dikkatinizi canlı tutmanız gerekiyor.  Can yakıcı durumlar sadece böceklerden, arılardan ve bilimum haşerattan kaynaklı olmuyor her zaman, kimi bitkiler de epey can yakıcı ve de can sıkıcı olabiliyorlar. Bunlardan biri de Yapışkan Otu, köydeki adıyla nam-ı diğer Yapşak. Adından da anlaşılacağı üzere öyle bir yapışıyor ki kıyafetlerden söküp çıkarmak imkansız. Yıkamak da fayda etmiyor. Duyduğuma göre daha sık dokunduğu için kot kumaşına yapışamıyormuş, denemek lazım. Ard arda yaşadığım olumsuz tecrübelerden sonra kendimce bulduğum çözüm şu şekilde; yapışkan otunun yapıştığı kıyafetlerinizi güneşte bırakırsanız otun iyice kurumasını ve çitilediğinizde dökülmesini sağlamış olursunuz ama en iyisi gözünüzü dört açın ve bu otu gördüğünüzde yolunuzu değiştirin.

Yapışkan otunun tek sevimsiz özelliği de bu değil maalesef; ciltte tahriş ve kaşıntıya da sebep oluyor. En başta da söylediğim gibi bamya ve ısırgana rahmet okutturuyor.

yabani ot
Ceviz Ağacının Gölgesinde Pusu Kurmuş Bir Yapışkan Otu
Gel gelelim bu bitkinin de bir çok yabani bitki gibi sayısız faydası varmış. Hatta bana en inanılmaz geleni çay gibi demlenip pansuman yapıldığında alerjik kaşıntılara iyi geliyormuş. Yani ciltte tahriş ve kaşıntıya sebep olan ve çayıyla pansuman yapıldığında kaşıntı ve tahrişe iyi gelen yapışkan otu ‘dert bende derman bende’ diyor.

Uzak durmanız gereken diğer bir bitki ise kulağa oldukça masum gelen adıyla Sütlü Kengel, bir diğer adıyla Deve Dikeni. Sakın ha yapraklarına dokunayım demeyin, deve dikeninden de nasibini almış biri olarak hiç tavsiye etmem.
Mart Ayının Sonunda Deve Dikeni
Tarlaların kenarlarında bazen de tarlanın tam ortasında görebileceğiniz dikenli bir bitki kendisi. Her ne kadar yabani bitki diye sınıflandırılıp düşman muamelesi görse de bu muameleyi kesinlikle hak etmiyor. Zira onun da sayısız faydası var.

Çiçek açtığı dönemde ise gözünüzden kaçması imkansız; öyle güzel renkli bir çiçeği var ki dikenine katlandıracak cinsten.
Nisan Ayının Sonunda Deve Dikeni
Tarla kenarlarında bulduğumuz deve dikenlerini çakıyla dibinden keserek toplayıp bizim hayvancıklara götürüyoruz, koyunların hiç ilgisini çekmese de keçileri adeta mest ediyor bu deve dikeni.
 
Aslında adından yola çıkarak sadece keçilerin değil develerin de çok sevdiği bir bitki olduğunu tahmin edebiliriz tıpkı başka bir yazımda ayrıntılı olarak bahsedeceğim Deve Gülü bitkisi gibi.
yabani çiçek
Tarla Kenarında Böylesi Yabani Güzelliklere de Rastlanabilir

3 yorum:

  1. O kadar güzel şeyler paylaşıyorsun ki..Harikasın :))

    YanıtlaSil
  2. Ama ben şimdi çok sevinirim :)))

    YanıtlaSil
  3. Su kabaklarımı beğendiğine sevindim vahşi güzellerin renkleri harika..

    YanıtlaSil